Baby Mandy zwanger

Hersteloperatie na een sterilisatie

We hadden begin april een afspraak bij de uroloog in het ziekenhuis waar ze erg ver zijn qua hersteloperaties na een sterilisatie.

We hadden al eerder een afspraak gehad met de uroloog in het ziekenhuis in onze woonplaats, maar die heeft ons doorverwezen naar een ander ziekenhuis in de buurt. Het ziekenhuis in onze woonplaats voert geen hersteloperaties meer uit omdat er een ander ziekenhuis dichtbij gespecialiseerd is in deze operatie. Het is voor ons naar beide ziekenhuizen 10 minuten rijden, dus dat maakt weinig verschil.

Confronterend

Bij de eerste afspraak was ik van te voren toch minder zenuwachtig, terwijl we toen nog niet wisten dat we doorverwezen zouden worden. Maar deze afspraak voelde anders, dit was voor het echie! We namen plaats in de wachtruimte van het Voortplantingscentrum. Er hingen een aantal posters aan de muren met informatie over zwanger worden, zwanger zijn en het hebben van een kindje. Eén poster ging over IVF. Ik had een naar gevoel in mijn buik. Wij staan pas aan het begin van het hele verhaal en voor nu is IVF nog een ver-van-ons-bed-show (letterlijk). Maar toch raakte het me. De hele onzekerheid nam voor heel even de overhand.


Groen licht

De uroloog was een vriendelijke man. Hij stelde ons een hoop vragen en gaf veel informatie. Hij besprak ons medisch dossier met zijn supervisor en kwam met goed nieuws: We kregen groen licht voor de operatie. “Er is geen andere logische stap voor jullie dan de hersteloperatie om daarna samen voor een kindje te kunnen gaan.” Wauw. 

De operatie zelf is wel spannend, maar er zijn ook een hoop mogelijkheden. Eerst gaan ze kijken bij de ‘leidingen’ van mijn man. Als daar vocht vandaan komt, kijken ze direct of er levende zwemmers tussen zitten. Zo ja, dan vriezen ze dit in. Indien er geen levende zwemmers tussen zitten, kijken ze of dit wel het geval is in de bijbal. Dit is nog maar de vraag, omdat de bijbal in de loop van de jaren zijn functie verliest. Normaal gesproken wordt het zaad in de bijbal ‘ververst’ bij elke ejaculatie, maar dit gebeurt niet wanneer de man gesteriliseerd is. In plaats van het te verversen, blijft het zitten. Daarom wordt het na verloop van tijd afgebroken. De bijbal werkt daarna niet meer zoals het deed. Er is tijdens de operatie ook nog een derde optie; wanneer ze bij de eerste twee opties geen zwemmers hebben kunnen vinden, kunnen zij nog een poging doen in de teelbal. Waar ze ook wat mogen vinden, het wordt sowieso ingevroren. Wanneer het bij mijn man van binnen dan niet juist herstelt, hebben we altijd nog de mogelijkheid om het ingevroren zaad te gebruiken.

Wederom blijven hopen

Inmiddels is mijn man ook bij de anesthesist geweest en daar ook goed gekeurd. De operatie is doorgesproken en helemaal duidelijk. So far, so good. Het is nu wachten op bericht van het planningsbureau en de zorgverzekering. Wanneer de zorgverzekering het niet direct vergoed, moeten wij namelijk eerst een bedrag betalen wat niet gaat over een paar tientjes. Daarbij is de wachttijd ook nog eens twee maanden, dus de kans is groot dat we het over de zomervakantie heen tillen. 

Voor nu is het weer afwachten, maar wel met een fijner gevoel dan hiervoor. De spanning is er (voor nu) redelijk af. We zijn onwijs dankbaar dat mijn man goedgekeurd is en hopen uiteraard op het beste. 

2 thoughts on “Hersteloperatie na een sterilisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top