Baby Kinderen Lisa

Onze relatie zo kwetsbaar

Afgelopen maandag zaten mijn vriend en ik eindelijk bij de notaris om het een en ander eens vast te leggen. Onder andere een samenlevingscontract en voor beide een testament. We hebben allebei al een ‘scheiding’ achter de rug dus het samenlevingscontract was eigenlijk zo gepiept. Bij onze testamenten kwamen er nogal wat vragen boven en besefte me ik plotseling hoe kwetsbaar onze relatie eigenlijk is.

Mijn man is namelijk 18 jaar ouder dan ik. Hij is van januari ‘69 en ik van augustus ‘87. We schelen dus nog net geen 19 jaar.

Toen we elkaar net leerden kennen kwam de leeftijd nooit ter sprake. Ik wist wel dat hij ouder was, maar 18 jaar had ik nooit verwacht. We zijn bijna 4 jaar lang dikke maatjes geweest en hebben in die tijd een ontzettende band met elkaar op gebouwd. Ik had niet gedacht dat het op een relatie zou uitlopen en dus nooit over het leeftijdsverschil nagedacht.

Ik ben in 2014 ‘gescheiden’ en hij was er voor mij. Ik kon mijn verhaal kwijt en hij begreep me. In 2015 heeft hij zijn scheiding met mij op dezelfde manier gedeeld en van het ‘één’ kwam het logische ‘ander’.

Al na een paar maanden daten (lees: hart luchten en steun bij elkaar vinden) waren we geen maatjes meer, maar zaten we dik in een relatie. Super natuurlijk en alles ging vanzelf. Ik heb nog nooit zo’n fijne relatie gehad. We zijn elkaars gelijke, aan elkaar gewaagd en ontzettend trots dat we de ander aan ons zij hebben. Voor het eerst in jaren liep hij weer trots hand in hand met ‘zijn’ vrouw en vice versa.

We merkten (en nog steeds niet eigenlijk) niets van het leeftijdsverschil. Omdat ik 18 jaar jonger ben en 27 was toen ik bij mijn ex wegging (met een meisje van 1,5) was ik na een dik een half jaar met mijn nieuwe vriend toch wel weer bezig met een baby. Shit, hier hebben we het nooit over gehad. Zou hij nog wel willen? En is dat dan niet gek, gezien zijn leeftijd? Hij is gesteriliseerd, zou dat nog wel terug te draaien zijn?

Mijn angst werd werkelijkheid toen ik het onderwerp op tafel gooide. Hij wilde niet meer, nooit meer. Hij heeft twee prachtige zoons en that’s it. ‘Er zit niet voor niets een knoop in’. Ik hoor het hem nog zeggen. De tranen en de hoop verlieten mijn lichaam. Zat ik dan, een vrouw van eind 20, prachtige dochter, geweldige relatie en nooit meer moeder worden. Daar was ik even niet op ingesteld.

Een klote periode volgde, want ja wat doe je? Verlaat ik hem? Op zoek naar een nieuwe man? En als ik die al vind, is hij dan net zo fantastisch? En zou ik überhaupt dan nog wel een (gezond) kindje kunnen krijgen?

Ook mijn vriend had het er moeilijk mee. Hij wist zich geen houding te geven. Hij was zo stellig in zijn standpunt, maar voelde ook dat hij mij daar tegelijkertijd zoveel pijn mee deed. Hij heeft me zijn punt uitgelegd en me ook toevertrouwd dat hij trots is op mij als moeder. Al ben ik niet de moeder van zijn eigen kinderen en al is mijn meisje niet van hem, zijn trots is er niet minder om.

Na veel malen, huilen, ruzie maken en na alle scenario’s te hebben gehad heb ik me erbij neergelegd.

Ik heb er vrede mee. We zijn gelukkig met z’n 5en (7 als je de vriendinnetjes meetelt) en gezegend met de vrijheid. Ik zou voor geen goud meer mijn relatie willen opgeven voor iets wat onzeker en misschien wel niet eens meer haalbaar is.

Naast het niet meer moeder worden zijn er natuurlijk nog wel 100 andere dingen die waarschijnlijk zorgen voor ‘moeilijkheden’.

Het is nu nog zo moeilijk te bevatten, maar wanneer hij straks met pensioen kan, moet ik nog 18 (dan waarschijnlijk 20) jaar werken. Dit is overigens wel een voorbeeld van iets waar we nu al rekening mee houden. We proberen (met de nadruk op proberen) nu al een pensioen voor mij op te bouwen door samen vreselijk hard te werken en te sparen. Dat geeft mij dan straks weer ruimte om, hopelijk, tegelijk met pensioen te gaan. Elk voordeel heeft z’n nadeel dus, want dat zou betekenen dat ik met 49 jaar al met pensioen kan.

Ik zou liegen als ik zeg dat ik daar nooit wakker van lig, het verschil op latere leeftijd. Maar wie kent er geen voorbeeld waarbij iemand van 90 fitter is dan iemand van 70? Ik weet dat mijn vent nu nog onvoorbereid een marathon kan rennen. Dat zijn lijf fitter en strakker is dan dat van mij. En wie geeft mij überhaupt zekerheid dat je samen oud mag worden?

Zorgen voor later. Eigenlijk zorgen voor nooit, want genieten doen we nu. En hard ook!

2 thoughts on “Onze relatie zo kwetsbaar

  1. Tjee Lies, wat een openhartig stukje. Mooi ook maar ik voel ook je struggle en pijn. Het is wel raar want ik stond op hetzelfde punt toen ik 40 was. Kinderen krijgen lukte niet omdat mijn man onvruchtbaar bleek ( had al een zoon en dochter uit een eerder huwelijk). Ik maakte dezelfde keuze: bij hem blijven want vond ik, in mijn geval op ‘korte termijn’ , een ander vinden waaraan ik mijn hart durfde toe te vertrouwen leek me niet reeel. En tegen die tijd zou ik zeker alweer twee jaar ouder zijn.
    Anyway, jullie hebben de verbinding vastgelegd en dat is een big hug waard! Want dat betekent ware liefde gezien jouw niet te onderschatten obstakels waar je overheen bent gestapt. En chapeau voor Mike want zijn liefde voor jouw kleine meisje is geweldig om te zien en dat laat meteen zijn liefde voor jou zien😍 Je hebt een kanjer aan je zijde! Ik wens jullie heel veel jaren in goede gezondheid en ongelooflijk veel liefde voor elkaar!❤️

  2. Mooi geschreven, ik zit ook in een samengesteld gezin en mijn partner wilde zeker niet nog een kindje extra. Aangezien ik toen ook al boven de 40 was heb ik het er maar bij gelaten. Achteraf misschien ook beter aangezien een samengesteld gezin al genoeg uitdagingen heeft 🙂
    Wij moeten nodig het e.e.a. testamentair vastleggen, maar dat is ook wel heel spannend. Na jou eerste alinea was ik benieuwd hoe dat ging en waar je dan de lastige (pijn)punten ziet. Ik hoop dat je daar nog eens op terug komt, ik vind het best kwetsbaar om over te praten. Zeker omdat mijn partner meer vermogend is dan ik ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top