Kinderen

17 Duurzame tips

Duurzaam leven en geld besparen gaan meestal hand in hand. Het is vaak goedkoper om duurzamer te leven, terwijl niet duurzaam leven vaak juist meer geld kost. Maar groene alternatieven nemen vaak wel meer tijd in beslag en met onze drukke gezinnen is tijd juist het probleem. Daarom moet groen doen voor ons wel makkelijk en haalbaar zijn. We geven hier 17 tips om duurzamer te leven. Vul ze gerust aan door hieronder te reageren!

1. Begin een moestuin. Het is mei en dat is dé tijd om planten te zaaien. Je hebt vast wel een plaatsje in de tuin om wat zaadjes te planten zodat je van de zomer je eigen groente kunt eten. Je hoeft zaden niet per se te kopen. Er zijn ook veel groenten die je kunt hergebruiken. Zet bijvoorbeeld de onderkant van een prei of bleekselderij weer in de grond en je zult zien dat het weer gaat groeien. 

2. Haal wat extra tegels uit de tuin. Minder tegels zorgen ervoor dat er meer water af kan lopen, dat er meer ruimte is voor je moestuin en dat insecten je tuin aantrekkelijker vinden. Dat is weer belangrijk voor de het succes van je eigen verbouwde groente en fruit.

3. Plaats een regenton. Door de regen op te vangen hoeft je (moes)tuin ook minder kosten aan water te maken. Bovendien is regenwater beter voor je planten dan kraanwater.

4. Geef je kleding door. Geef je kinderkleding aan vrienden met kleinere kinderen en maak die er blij mee. Of organiseer een kledingparty waarbij je met vriendinnen oude of niet passende kleding op een hoop gooit om te kijken of iemand anders hier nog iets aan heeft.

5. Verkoop oude kleding. Kinderkleding doet het goed op Marktplaats en zo krijgt het nog een tweede leven. Bovendien hou je zo weer wat extra geld over. Als kleding of textiel echt kapot is kun je het naar afvalpunten brengen waar ze het gebruiken voor bijvoorbeeld vulling van autostoelen of poetslappen. In sommige gemeentes kan dat bij Afval Loont, dan krijg je er nog geld voor ook.

6. Scheid je afval. Probeer je afval te scheiden en verdien er nog wat aan door ook dit naar een inzamelpunt te brengen. Plastic, metaal, drankkartons, glas, papier, doppen, blikjes… bijna alles kun je gescheiden inleveren. Doppen kun je ook sparen voor het goede doel. Wist je bijvoorbeeld dat je met je plastic doppen bij kunt dragen aan de opleiding van een blinde geleidehond?

7. Ga naar rommelmarkten voor speelgoed. Kinderen hebben zoveel speelgoed waar weinig mee wordt gespeeld dus die kan je prima nog verkopen of juist kopen op rommelmarkten zodat je voorkomt dat het op de brandstapel beland.

8. Eet vaker vegetarisch. Regelmatig vegetarisch eten is niet alleen beter voor het dierenwelzijn en de CO2 uitstoot maar het bespaart ook behoorlijk in je portemonnee. 

9. Neem je eigen boodschappentas en groententasjes of -zakje mee naar de winkels. Als je ieder zakje 2 keer gebruikt in plaats van 1 keer, bespaar je toch al de helft aan afval.

10. Hergebruik verpakkingsmateriaal. Spullen die je online verkoopt, kun je inpakken in oud verpakkingsmateriaal, schoenendozen of oude kranten.

11. Douche wat minder vaak. Wij douchen of minder vaak of met meerderen tegelijk. Vooral de jonge kinderen hebben er geen enkel probleem mee om even snel met zijn tweeën onder de douche te staan; sterker nog, ze vinden het vaak hartstikke gezellig.

12. Fiets meer. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar het bespaart ook behoorlijk in de kosten voor benzine én de sportschool. Neem je kinderen mee als je ergens naartoe fietst, dan leren ze van jongs af aan zich ook te redden in het verkeer.

13. Gebruik herbruikbare broodtrommels en drinkflessen. Ook dit bespaart veel afval en geld. Er zijn hele leuke broodtrommeltjes en drinkflessen te koop. Zodra de kinderen uit school komen kun je de bekers en trommels omspoelen en direct weer vullen voor de volgende dag.

14. Vang water op. Bij het afspoelen van groenten bijvoorbeeld, kun je het water opvangen in de wasbak of een afwasteiltje. Dit water kun je weer gebruiken voor de planten in de woonkamer.

15. Ga naar de bibliotheek. Vaak is de bibliotheek gratis voor kinderen. Je hoeft geen boek meer te kopen, want in de bibliotheek is meer dan genoeg keus.

16. Gooi zo min mogelijk eten weg. Voedselverspilling heeft een enorme impact op het milieu. Schep gepaste porties op, zodat je eten wat eventueel over is kunt invriezen voor een volgende keer of de dag erna als lunch kan eten. Maak van oud brood wentelteefjes, paneermeel of croutons. Van oude groenten soep en van overrijp fruit smoothies. Maak van te bruine bananen bananenbrood en van rimpelige appels appelmoes.

17. Zet filterkoffie of gebruik een percolator. Geen cups nodig en dus ook geen afval! Dit scheelt verpakkingsmateriaal, geld en is nog lekkerder ook! 

We kunnen nog wel pagina’s lang doorgaan met allerlei tips, maar we zijn ook benieuwd naar jouw ideeën. Wat doe jij voor kleine dingen in en om het huis waardoor je een tikkeltje duurzamer leeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top