Baby Bevallen

Wat verstaan wij onder bewust?

Sinds we met BijMaMa begonnen zijn krijgen we veel vragen over wat we onder ‘bewust’ verstaan. Dat is een belangrijk woord in onze ondertitel: hét tijdschrift voor bewust, groen en gezond opvoeden. Groen en gezond heeft iedereen wel een idee bij. Maar wat bedoelen we nou met bewust? 

Voor ons gaat dat om keuzes maken. Dat je nadenkt over wat je doet en wat bij je past.

Als je kinderen hebt, blijkt de wereld ineens vol te zitten met oordelen over wat ‘goed’ of ‘slecht’ is. Of beter en minder goed. Kind in de buggy met zijn gezicht naar je toe of van je af? Wel of niet in een eigen bed? Al vroeg uit een beker laten drinken, of geef je een tuitbeker? Zelfgemaakte maaltijden of een olvarit-potje? Vier dagen naar het kinderdagverblijf of altijd thuis?  Allemaal keuzes waar je voor komt te staan als je een kind krijgt.

Die vragen beginnen al bij de basis: voeding.

‘Borstgevoede kinderen krijgen een betere start in het leven’. ‘Kinderen die flesvoeding krijgen hebben meer kans op obesitas’. ‘Darmbacteriën ontwikkelen beter bij borstvoeding’. ‘Grotere kans op oorontstekingen bij flesvoeding’. Kijk eens wat op het internet rond en overal vind je dit soort koppen. Daarbij komen dan nog als vragen verpakte meningen van andere ouders. Geef je je kind de fles, komen er ineens allerlei vragen op je af. ‘Maar borstvoeding is toch veel beter?’.,’Lukte het dan niet?’, ‘Mis je dan niet het intieme moment met je kind?’

Soms zijn het oprecht geïnteresseerde vragen, maar soms klinkt er een oordeel in door.

Of hoor je er als nog zoekende onzekere moeder een oordeel in. En dat is niet nodig. Alle moeders zijn dol op hun kinderen en willen het aller- allerbeste voor ze. Voor de een is dat flesvoeding, kinderen vroeg in hun eigen bedje en de kinderen in het ritme laten draaien. Is dat kiezen om na schooltijd thuis te zijn, uitgebreid te koken en met zijn allen aan tafel eten. Voor de ander is dat borstvoeding, kind bij je in bed, kind het ritme laten bepalen. Is het naar het kinderdagverblijf en eten voor de tv.

Dat zijn keuzes die ieder voor zich maakt.

Omdat dat is waar je je goed bij voelt. Dat maakt je niet betere of slechtere ouder dan een ander. Het maakt je wel een bewuste ouder. Je kiest bewust voor de keuze voor flesvoeding, voor het bedje, voor het kinderdagverblijf of voor schermtijd.

Bewust opvoeden is niet dat je het één goedkeurt en het andere afkeurt. Of dat je altijd gaat voor de meest, groene, gezonde of duurzame keuze. Bewust opvoeden is -in onze ogen- dat je kiest wat bij jezelf en bij jouw gezin past. Bij jouw omstandigheden en waar jij gelukkig van wordt. Uiteindelijk is dat altijd de beste keuze. En daar hoeft niemand anders iets van te vinden.

Je eigen keuze maken is al lastig genoeg in een wereld vol meningen.

Dat vinden wij ervan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top