Kinderen

10 Tips om gelukkig te worden van je moestuin.

“Dat je daar nog tijd voor hebt”, is een veelgehoorde reactie op mijn moestuintje. Want ja, een zevenpersoonshuishouden is inderdaad best veel werk.

Maar het is met tijd net als met geld, je kunt het maar één keer besteden en zult daarbij afwegingen moeten maken. Een uurtje Netflix inwisselen voor een uurtje in de tuin is toch weer wat zaadjes gezaaid en onkruid gewied. Waarbij je tegelijkertijd werkt aan je teint, spierballen en je kind buiten bezighoud. Direct weg te strepen met bezoekjes aan de zonnebank, sportschool en speeltuin.

Dit klinkt dan misschien meteen als iets waar je ontzettend moe van wordt, maar het tegenovergestelde is waar!

Ik zelf merk dat ik mij fitter voel door het buiten werken ondanks de inspanning. Tegelijkertijd ga ik door de tuin op een heel andere manier om met voeding, geïnspireerd door wat de deze mij te bieden heeft.

Ik zou nog uren door kunnen gaan om iedereen er van te overtuigen zijn halve achtertuin om te spitten tot moestuin, maar ik ben een praktisch persoon dus eindig hier mijn betoog en vervolg met 10 tips om van je moestuin een succesverhaal te maken.

1. Begin klein

Tuinieren is beslist niet moeilijk, maar je leert het gaandeweg. Om niet teleurgesteld te eindigen met een grote lap onkruid doe je er verstandig aan om klein te beginnen. Je hoeft echt niet direct een volkstuin te bemachtigen, er zijn tegenwoordig mogelijkheden te over. Misschien met een paar potten, een vierkante meter moestuin of wat mij betreft offer je jouw voortuintje op. Zolang het maar op een zonnige plek is waar je zicht op hebt zodat je je groene kindjes niet zomaar vergeet.

2. Kies de juiste groenten.

Sla, bietjes, wortelen, boontjes, radijsjes: er kan niet veel mis aan gaan. Ze kunnen direct te plaatse worden gezaaid en als je het onkruid wat weg houdt heb je grote kans op een aardig maaltje uit de tuin. Dat weghalen van het onkruid doe ik zelf met de hand. Een zeer meditatief klusje waarbij ik zeker weet dat elk onkruidplantje dat ik er uit haalde niet meer terugkomt. En omdat je immers klein begon is dat goed te doen. Aan de andere kant is het ook een goed idee om een paar groenten te kiezen die niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Paarse wortelen bijvoorbeeld, of radijsjes in verschillende kleuren, snijbiet of een bijzondere slasoort. Dit is zo’n feestje om te oogsten en enorm motiverend!

Ook vaste groenten mogen niet ontbreken. Wie pas begint, kan de zaadjes wel de grond uitkijken. Wat duurt het allemaal lang (behalve als je vijf kinderen hebt, dan zijn twee weken zomaar weg)! Met een paar aardbeienplantjes, een rabarberplant en een aantal kruiden heb je direct al een echte moestuin. Wat voelt dat goed!

3. Zaai niet alles in één keer.

Menigeen kan het zich nog herinneren uit zijn of haar eigen jeugd: de weken dat er elke dag boontjes op het menu stonden… De moderne tuinier weet dit te voorkomen door niet te veel tegelijkertijd te zaaien. Om de week een aantal bonen planten zaaien zorgt ervoor dat ook de oogsttijd steeds met twee weken wordt verlengd.

4. Begin in de vensterbank

Veel groenten kunnen direct in de volle grond gezaaid worden, maar voor de beginnende moestuinder is het best een goed idee om binnen voor te zaaien. Op die manier leer je de plantjes pas echt goed kennen. Je ziet hoe ze allemaal op een andere manier kiemen en de één wat langer nodig heeft dan de ander. Ieder plantje begint met twee kiemblaadjes. Tegen de tijd dat de volgende blaadjes verschijnen verpot je ze naar een groter potje en als ze echt goed in de groei zijn (en het buiten warm genoeg is, afhankelijk van de soort) zet je ze buiten. Dit doe je echter niet cold turkey maar je laat de plantjes eerst een aantal dagen afharden. Dat wil zeggen elke dag een tijdje langer in de buitenlucht, vervolgens een hele nacht en pas daarna op de plaats van bestemming. Direct even met de gieter bij de voet van de plant zodat de worteltjes goed in aanraking komen met de modder. Daarna niet teveel verwennen met water want als de wortels op zoek moeten naar water gaan ze dieper en wordt de plant dus sterker. En een sterke plant valt minder snel ten prooi aan plagen zoals slakken (zij zijn de opruimers van de natuur).

5. Zoek moestuinmaatjes

Praat over je nieuwe hobby met mensen uit je omgeving die ook al zo verstandig zijn. Wissel ervaringen uit, maar vooral ook zaadjes en plantjes. Een echte moestuinder is ontzettend hebberig op dit gebied, maar er kan niets op tegen ouderwetse ruilhandel!

6. Ga op excursie

De pluk- en natuurlijke tuinen schieten als paddenstoelen uit de grond en hebben allemaal wel eens een open dag. Een leuk gratis uitje met de kinderen waarbij je direct inspiratie opdoet voor jouw eigen tuin. Houd de huis- aan huisbladen of Facebookpagina’s in de gaten!

7. Maak een ontwerp waar je blij van wordt

Een ontwerp dat leuk is om te zien en ook voor de kinderen leuk is zuigt je er als het ware naar toe. Daar moet je zijn! Een speels slingerpaadje, een hangmat,

een mooie rozenboog, terracotta bloempotten, een modderkeukentje voor de kinderen, een vuurplaatsje om broodjes boven te bakken, een bankje om de boel eens te overpeinzen, veel (eetbare!) bloemen tussendoor, zelf beschilderde plantlabels, de bamboestokken in wigwamvorm, een kastanjehekje rondom. Je voelt je meteen al een echte moestuinvrouw! Mijn eigen kinderen slingeren graag over mijn paadje en geven hele rondleidingen aan kindjes die komen spelen. De duidelijke plantlabels met tekeningetjes gebruiken ze als spiekbriefjes en de kruiden die allemaal zo lekker ruiken worden nooit overgeslagen. Ze plukken ze stiekem om van te snoepen, om aan te ruiken, ‘parfum’ mee te maken of heksensoep. Je hoeft bij dat ontwerp trouwens helemaal niet uit te gaan van de traditionele rechthoekige lap grond, maar kunt ook je bestaande tuin aanvullen met eetbare planten. Maak bijvoorbeeld een fruithaagje van verschillende soorten bessenstruiken. Voor kinderen is het al een heel avontuur om zo hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen.

Wat ook slim is, is om je groentebedden duidelijk af te bakenen, bijvoorbeeld door in bakken te werken. Zo’n bak ontdoe je makkelijk een keer tussendoor van onkruid, dan is er toch weer een stukje op orde, de rest komt later! Op deze manier kun je je tijd in de moestuin doseren. Soms gaan de kinderen dan ineens fijn buiten spelen en kun je stiekem nog een bak doen. Ze vinden het leuk dat jij ook buiten bent, zien dat je bezig bent en kopiëren dat. Misschien mogen ze een paar zaadjes in de grond doen? Of het onkruid in hun kruiwagentje laden? Maak er een gezellig samenzijn van en zeker geen haastklus.

8. Doe het ook voor de natuur

Het kan je bijna niet ontgaan zijn, maar de vlinders en bijen hebben het momenteel behoorlijk moeilijk. Elk stukje gras en steen dat jij inwisselt voor groeiende en bloeiende planten komt de natuur ten goede. Ook al beschouw je dit hele moestuinavontuur als totaal mislukt, er zijn allerlei kleine beestjes die er enorm van genoten hebben, dus eigenlijk kan er helemaal niets aan mislukken!

9. Wees tevreden!

Verwacht niet direct zelfvoorzienend te zijn en een tegenprestatie voor alle tijd die je er in stak in de vorm van bergen groenten uit eigen tuin. Wees blij met elk stukje zelf gekweekte groente dat in jouw keuken belandt. Geniet van de lekkere broodjes kaas met blaadjes rucola, de radijsjes op brood. De salades waar je eindeloos creatief mee kunt zijn. De schaaltjes yoghurt met verse aardbeien. De smoothies waar je verse spinazie in kon verwerken. De eetbare bloemen waarmee je al je salades en taarten omtovert tot ware pronkstukken. Kijk naar wat allemaal lukte i.p.v. wat er wat minder goed ging. Wees tevreden! En in het verlengde daarvan;

10. Vergelijk niet met anderen

We zijn zo gewend om op internet te zoeken naar voorbeelden, maar treffen daar zelden de beginners aan. Iedereen lijkt jaarrond volop uit eigen tuin te oogsten, maar geloof mij maar als ik zeg dat er meer nog zijn zoals jij. Die proberen door te doen, geen lopende moestuin encyclopedie zijn en die ook nog zoveel andere dingen hebben te doen op een dag. Laat het van je afglijden en stop er zoveel of weinig tijd in als je hebt en wees tevreden met het resultaat wat daar bij past.

Dit waren mijn tien tips, hopelijk heb je er wat aan en raak je net zo bevlogen als mijzelf, succes!

Marjon

One thought on “10 Tips om gelukkig te worden van je moestuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top