Kinderen

Kleren maken de baby

Vroeger beschouwde ik mijzelf als één van de weinige vrouwen die niet van shoppen hield.

Uren struinen door winkels en boetiekjes en altijd ruimte in de kast voor iets nieuws, ik snapte er niets van. Tot ik een dochter kreeg en kleding kopen net zo vanzelfsprekend werd als ademhalen. Dat moest anders. In navolging op een Instagram mama, besloot ik een maand geen kleding te kopen voor miss mini. Licht beschaamd moet ik bekennen dat ik dat écht heel lastig vond. Het was zo in mijn rondje winkelcentrum ingebakken om nog even door de rekken met mini kleertjes te zoeken, dat ik wat onwennig binnen tien minuten aan het einde van de winkelstraat stond toen ik dit oversloeg.

Maar ik kwam (uiteraard) de maand door en realiseerde me dat ik meer kan doen.

Immers hebben onze kinderen meer aan een aarde waar ze nog wat mee kunnen, dan aan babyfoto’s met op iedere foto een andere outfit. Zo gezegd, zo – een poging tot – gedaan.

Omdat baby’s nu eenmaal rap door de kledingmaten vliegen, is geen kleding kopen geen optie. Maar in plaats van alles nieuw te kopen, besloot ik marktplaats op te duiken. Dat bleek een groot succes. Er zijn namelijk honderden moeders die, net als ik, graag nieuwe spulletjes kopen. Om vervolgens, na vier keer dragen, tot de ontdekking te komen dat het al niet meer past. Zo goed als nieuw dus, maar voor de helft van het geld, of minder.

Niet alleen bespaarde ik geld, ik was duurzaam bezig en ik begon het nog leuk te vinden ook. Dikke win dus!

Hoewel ik nog niet zo ver ben dat alles tweedehands gekocht wordt, heb ik inmiddels een paar hele fraaie outfits en schoenen voor miss mini in de kast hangen die aan een tweede leven beginnen. Voor wat betreft de kleertjes die ik nog wel nieuw koop, ben ik een stuk kritischer geworden.

Als groot Ali Express fan, moest ik tot mijn verdriet toegeven dat pakketjes van honderd gram voor luttele euro’s de oceaan over laten verschepen alles behalve duurzaam is. Dat doen we dus niet meer. Hoe leuk (en goedkoop!) die kleertjes ook zijn. Net als kleding kopen bij de Primark, of vergelijkbare winkels, waar de kleding onwaarschijnlijk goedkoop is en de werkomstandigheden twijfelachtig.

Wat prettig is voor de portemonnee, is in veel gevallen niet zo denderend voor ons milieu.

Mijn vriend zegt regelmatig gekscherend ‘dat ze het ervoor kunnen maken he’. Dat is onze nieuwe maatstaf geworden. Als we ons dat afvragen, betekent het vaak dat ergens mens of milieu wordt benadeeld en kiezen we ervoor het niet te kopen.

Een oproepje om merken die wél duurzaam zijn, leverde veelal duurdere namen op als Little Hedonist en Maed for Mini. Prachtige kleding, maar te duur voor deze parttime werkende mama. Gelukkig vind je ook voor de gemiddelde portemonnee winkels in overvloed waarbij wordt stilgestaan bij het welzijn van mens én milieu. Denk bijvoorbeeld aan het oer Hollandse Hema, waar duurzaamheid een steeds grotere rol speelt in hun assortiment. Maar ook C&A, Noppies en Zara hebben een (deels) collectie betaalbare kinderkleding die wél duurzaam is.

Zo hoef ik niet cold turkey af te kicken van mijn shopverslaving, maar kan ik onze lieveling met een gerust hart in mooie, nieuwe kleertjes steken.

Of tweedehands natuurlijk.

Knap is ze toch wel.

Liefs,

Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top